Bartholomæus (født 1940)

Den ortodokse patriark Bartholomæus af Konstantinopel leder her bønnerne i pinse-liturgien i Himmelfartskatedralen ved Treenigheds-Sergius Lavra-klosteret i Rusland, 23. maj 2010. Foto: Aleshkovsky Mitya Denmark

Den økumeniske patriark af Konstantinopel er den vigtigste patriark i hele den østlige, ortodokse kirke. Han er kendt for sit fokus på klima og dialog

Bartholomæus(født 1940) har været patriark af Konstantinopel (Istanbul) siden 1991. Han er egentlig født Dimitrios Archontonis, men har båret navnet Bartholomæus, siden han blev ordineret til diakon som 21-årig i 1961.

Hans forældre var kristne af græsk oprindelse, men boede i Tyrkiet og havde tyrkisk statsborgerskab. Som patriark er han blevet kendt og respekteret verden over som en mild og diplomatisk skikkelse, der dog ikke er bange for at sige sin mening.

Et af de områder, hvor han især har markeret sig, er i spørgsmål om miljø og klima. Han har gjort opmærksom på alvoren i problematikken ved at kalde forurening for en synd mod naturen, menneskeheden og Gud. Og han har holdt møder med verdens topledere og arrangeret miljøkonferencer i truede egne af verden, blandt andet på Grønland.

Bartholomæus er også kendt for sit særlige forhold til islam. I kraft af sit embede er han placeret i et lille kristent mindretal i et stort muslimsk land. På den ene side forsøger han at optræde diplomatisk og imødekommende over for den tyrkiske statsmagt på trods af dens behandling af de kristne og andre mindretal.

Han er desuden engageret i religionsdialogen mellem kristendom og islam. Men på den anden side har han ofte udtalt sig med skarp kritik mod den tyrkiske stat og andre muslimske stater.

I 2007 besluttede en tyrkisk domstol, at patriarken af Konstantinopel ikke længere kunne kaldes økumenisk patriark, altså patriark for hele verden, men kun kunne være patriark for de ganske få tilbageværende græsk-ortodokse kristne i Tyrkiet.

Dette var et symbolsk led i striden mellem den tyrkiske stat og den græsk-ortodokse kirke. Ikke desto mindre anerkender de cirka 300 millioner østlige ortodokse kristne verden over Bartholomæus I som den fornemste patriark i verden, selvom han kun har formel autoritet over de færreste af dem.

Du kan læse meget mere om ham i chefredaktør Erik Bjeragers store interview med ham.