LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Benedikt XVI (født 1927)

Benedikt XVI har været pave i Rom siden 2005. Her leder han en bøn på sin sommerresidens i Castelgandolfo syd for Rom, den 11. july 2010. Foto: CLAUDIO ONORATI

Joseph Ratzinger blev valgt som pave i 2005 under navnet Benedikt XVI, og han indtog dermed posten som overhoved for den romersk-katolske verdenskirke. Han beskrives som både intellektuel og konservativ. Læs mere om pave Benedikt XVI her

Efter en lang karriere som professor, ærkebiskop og kardinal blev tyskeren Joseph Ratzinger i 2005 valgt til pave under navnet Benedikt XVI. Som pave er han overhoved for den romersk-katolske kirke og dens 1,1 milliarder medlemmer, som udgør over halvdelen af verdens kristne.

Benedikt betragtes som en intellektuel og konservativ leder. Før han blev valgt til pave, var han i nogle kredse kendt som Panserkardinalen og Guds rottweiler, men efterfølgende har han også vist sig fra en blødere side: To ud af hans tre vigtigste pavelige dokumenter (de såkaldte encyklikaer) har haft kærlighed som det overordnede tema.

I forbindelse med den store sag om sexmisbrug i den romersk-katolske kirke, har også pavens rolle i sagen været i søgelyset. Hans forgænger, pave Johannes Paul II, satte allerede i 2001 Joseph Ratzinger til at lede kirkens indsats mod seksuelle overgreb. Her indførte Ratzinger en nul-tolerance-politik og gjorde op med tidligere tiders tendens til at fortie overgrebene og lade gerningsmændene slippe ustraffet. Efter han blev valgt som pave, har han som den første pave nogensinde valgt personligt at mødes med ofre for sexmisbrug.

I modsætning til sin forgænger har Benedikt XVI haft vanskeligt ved at håndtere medierne. Derfor har nogle uheldige sager sat deres præg på hans tid som pave. I 2006 holdt paven en forelæsning i Regensburg, hvor han brugte et islamkritisk citat. Siden tog nogle ham selv til indtægt for indholdet i citatet, hvilket vakte stor vrede i den muslimske verden. Og i 2009 ophævede han ekskommunikationen af fire biskopper, formentlig uden at vide at en af dem var en notorisk holocaustbenægter, men dette blev efterfølgende en stor sag i pressen.

Du kan læse mere om ham i Kristeligt Dagblads portrætartikel: Pave i stormvejr.