Mary Prema (født 1953)

"Moder Teresa viede sit eget liv til den opgave at elske Jesus og videregive denne kærlighed til mennesker omkring hende. Det var hendes eneste mål," siger den nuværende leder af Moder Teresas nonneorden Kærlighedens Missionærer, Mary Prema. Foto: AFP PHOTODeshakalyan CHOWDHURY

Kærlighedens Missionærer ledes i dag af søster Mary Prema, men inspirationen til søstrenes arbejde kommer fortsat fra Moder Teresa

Siden 2009 har den tyskfødte søster Mary Prema været generalsuperior (øverste internationale leder) for den romersk-katolske orden Kærlighedens Missionærer. Ordenen har hovedsæde i Kolkata, Indiens tredjestørste by, tidligere kendt som Calcutta. Søstrene arbejder især blandt de fattige og andre udsatte i verdens storbyer, hvor man betjener dem med mad, pleje og kristen forkyndelse. Mary Prema er den anden leder af ordenen siden dens berømte stifter, Moder Teresa, døde i 1997. I mellemtiden var Sister Nirmala leder.

Den ydmyge og fromme Moder Teresa har været en rollemodel for mange og fungerer stadig i høj grad som forbillede for søstrene i ordenen. Mange af søstrene er blevet draget til ordenen af Moders særlige personlighed. Således også Mary Prema, der mødte hende ved en konference i Tyskland i 1980 og besluttede at søge optagelse i ordenen.

Vi ønsker at efterligne hende
Mary Prema blev interviewet af det romersk-katolske nyhedsbureau Fides i anledning af 100-årsdagen for Moder Teresas fødsel den 26. august 2010. I interviewet beskriver hun, hvordan Moder Teresas liv og tanker stadig fungerer som inspirationskilde for ordenen:

Moder Teresa lyttede til Jesus og var altid åben over for de nye udfordringer og problemer, som findes i samfundet. For eksempel i 80'erne var det HIV/AIDS. Hun åbnede et hus i New York for ofrene for sygdommen. I centrum satte hun omsorgen for patienter på et uhelbredeligt stadie. På den tid fandtes der end ikke medicin, der kunne kontrollere virusset. Sikken lidelse! Moder Teresa lyttede til Jesus, men samtidig holdt hun også ørerne åbne for verdens problemer. Så vi må lytte til Jesus og være generøse. Hun var meget generøs over for Gud og over for dem, der led omkring hende. I dette ønsker vi at efterligne hende, siger Mary Prema.

Moder Teresa viede sit eget liv til den opgave at elske Jesus og videregive denne kærlighed til mennesker omkring hende. Det var hendes eneste mål. Hun forsøgte at være trofast mod, hvad end hun mente, at Gud med rimelighed forventede af hende. Moder Teresa følte, at Gud havde kaldet hende til at udføre en ægte og upartisk tjeneste for menneskeheden: at skænke sin udelte opmærksomhed til den person, der lider. Hun var altid 100 procent nærværende og åben over for den person, som hun var hos på ethvert givet tidspunkt. Hun var aldrig interesseret i store ting. Hun beskæftigede sig aldrig med reklame eller den slags. Det vigtigste for hende var altid en-til-en-kontakten med individet. Det viser selvfølgelig hendes store visdom, siger Mary Prema til Fides.

Fra Tyskland til Indien
Ordenen Kærlighedens Missionærer består af over 4.500 søstre, der alle har afgivet de klassiske løfter om kyskhed, fattigdom og lydighed foruden et fjerde løfte: helhjertet og gratis tjeneste for de fattigste af de fattige. Ordenen blev etableret af Moder Teresa i 1950, og siden er der også etableret en række tilknyttede ordener, heriblandt også ordener for mænd og for lægfolk. Ordenen er aktiv i 133 lande også i Danmark. Søstrene driver blandt andet børnehjem, kvindehjem, hospicer, skoler for gadebørn og suppekøkkener.

Mary Prema er født i 1953 med det borgerlige navn Mechthild Pierick. Hun voksede op i et landligt tysk miljø i Reken, Nordrhein-Westfalen. Siden hun gik ind i ordenen som 27-årig har hun boet og arbejdet flere steder i Europa, men siden 2001 har hun boet i millionbyen Kolkata i Indien. Herfra leder hun den verdensomspændende orden sammen med en kreds af fire andre søstre.

Også i Mary Premas egen opgave som leder har hun sin forgænger som det store forbillede, fortæller hun i interviewet med Fides:

Som generalsuperior er ansvaret for ordenen i sidste ende mit. Til den opgave har jeg lært en masse af vores grundlægger. Beslutningsprocessen fandt sted i to faser: den første var at diskutere og høre om alle mulighederne og konsekvenserne, derefter kom vælgefasen, hvor man træffer beslutningen. Moder Teresa lyttede nøje til alle rådene, så trak hun sig tilbage, og så traf hun beslutningen. Hun var meget god til det.

I interviewet taler Mary Prema også om blandt andet sit og Moder Teresas syn på lidelsen i verden.

Læs hele interviewet på Fides.org.