Olav Fykse Tveit (født 1960)

Nordmanden Olav Fykse Tveit har siden årsskiftet 2009/10 været generalsekretær for Kirkernes Verdensråd. Foto: WCC/Peter Williams.

Kirkernes Verdensråds norske generalsekretær Olav Fykse Tveit skal forsøge at holde samling på nogle vidt forskellige kirker

Den norske teolog Olav Fykse Tveit blev i august 2009 valgt til generalsekretær for Kirkernes Verdensråd og tiltrådte ved årsskiftet. Han er den syvende generalsekretær i Kirkernes Verdensråds historie og den første fra Skandinavien.

Han har tidligere haft en række poster i den norske kirkes ledelse, blandt andet som generalsekretær for dens mellemkirkelige råd. Før det har han både virket som præst og forsker og har opnået en doktorgrad i økumenisk teologi.

Som generalsekretær fungerer Tveit som øverste leder for Kirkernes Verdensråd, der er verdens største økumeniske (mellemkirkelige) organisation. Blandt hans vigtigste opgaver vil være at forsøge at strømline og modernisere Kirkernes Verdensråds tunge organisation.

Desuden skal han forsøge at holde samling på Kirkernes Verdensråd, der er præget af en stor spændvidde af vidt forskellige kirker fra de østlige ortodokse kirker over forholdsvis konservative protestantiske kirker til meget progressive protestantiske kirker.

Tveit ønsker ikke blot at forene verdens forskellige kirker, men han har også markeret sig som tilhænger af religionsdialog og fredelig sameksistens mellem de forskellige religioner.

Hjemme i Norge har han blandt andet været med til at lave en fælles erklæring om religionsfrihed sammen med Islamisk Råd i Norge. Samtidig har han dog ikke været bleg for at kritisere samme Islamisk Råd for ikke at ville tage afstand fra dødsstraf til homoseksuelle.

LÆS OGSÅ: Ny norsk leder af Kirkernes Verdensråd.