Rowan Williams (født 1950)

Rowan Williams er kendt som en venlig mand, der indtil videre har formået at holde sammen på den anglikanske kirke. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

Ærkebiskoppen af Canterbury er åndeligt overhoved for verdens 75 millioner anglikanere

Siden 2003 har Rowan Williams (født 1950) været ærkebiskop af Canterbury og dermed også leder for den engelske kirke, Church of England. I kraft af sit embede er han også åndeligt overhoved for hele den anglikanske kirkeretning på verdensplan.

Den anglikanske kirke er dybt splittet omkring kontroversielle spørgsmål som for eksempel ordination af kvindelige biskopper og homoseksuelle præster. I disse spørgsmål står især de nordamerikanske og afrikanske kirker over for hinanden som henholdsvis tilhængere og modstandere.

I den konflikt har Williams formået at sætte sig ud over sine egne forholdsvis liberale synspunkter for at optræde som en samlende figur. Han maner til forsigtighed og sammenhold på trods af uenighederne. Men på trods af sin status har han ingen formel magt til at tvinge de forskellige anglikanske kirker til enighed. Alligevel har han indtil videre formået at undgå en total splittelse.

Williams har tidligere været professor i Oxford og i mellemtiden også været ærkebiskop i sit hjemland Wales, inden han blev hentet til Church of England for at blive ærkebiskop af Canterbury.

Han er en af verdens mest bredt respekterede teologer. Også mange andre end anglikanere lytter til, hvad han har at sige. Williams lægger blandt andet vægt på så forskellige emner som spiritualitet og klima. Han deltog også i klimakonferencen i København i 2009, hvor han holdt en stor tværkirkelig gudstjeneste i Københavns Domkirke.

Williams beskrives næsten altid som en venlig og rolig mand. Normalt søger han dialog, også i forhold til anderledes troende, hvad enten de er katolikker og muslimer.

Han kan dog også optræde som en skarp kritiker, for eksempel over for det yderligtgående nationalistiske parti British National Party, som han har fået forbudt præster at være medlem af. Han har også mere bredt kritiseret politikere, blandt andet for det udbredte embedsmisbrug i det britiske parlament og for at svigte udviklingslandene, når der bliver lavet internationale handelsaftaler.

Du kan læse mere om ham i Kristeligt Dagblads interview: Ærkebiskoppens fornemmelse for klima.