Wittenberg - reformationens by

Slotskirken i Wittenberg, hvor Martin Luther i 1517 eftersigende hamrede sine 95 teser op på døren. Foto: AP Photo/Jens Meyer

At Martin Luther i 1517 slog sine 95 teologiske teser fast på døren til slotskirken i Wittenberg satte dengang byen på verdenskortet, og den er stadig et besøg værd. Kristendom.dk giver dig her en guidet tur til reformationens arnested

Den 31. oktober 1517 var en skelsættende dag for den tyske by Wittenberg og hele den kristne kirke, for den dag slog Martin Luther sine 95 teologiske teser fast på døren til slotskirken i Wittenberg.

Når talen idag falder på byen Wittenberg, er det ofte i sammenhæng med Martin Luthers personlige og teologiske virke - i så høj grad, at byen fra 1922 officielt blev tildelt ærestitlen Lutherstadt Wittenberg.

Luther er ikke født i Wittenberg, men i Eisleben. Efter at have studeret på Erfurt Universitetet i årene fra 1501 til 1505 brød han med faderens ønske om, at han skulle blive advokat og blev i stedet medlem af klosteret for Augustinereremitter i Erfurt.

Luther blev præsteviet 1507 og fortsatte teologistudierne i Wittenberg (1508/09), mens han underviste i filosofi på det nyoprettede universitet i Wittenberg.

Efter et kortere ophold i Rom i 1510 vendte han tilbage til Wittenberg i 1511, hvor han nu blev dr. teol. og professor på det teologiske fakultet - en stilling han beholdt til sin død. Det var her på universitetet, at han i årene frem til 1517 udviklede sine banebrydende ideer om kristendommen, som var begyndelsen til det endelige brud med romerkirken.

Efter at have læst romerkirkens skærpede afladsanvisninger og hørt afladsrimet "Når pengene i kisten klinger, straks sjælen ud af skærsilden springer", måtte Luther reagere. Han forfattede de berømte 95 teser og slog dem op på slotskirkens dør.

På trods af at døren ikke længere er den originale, da den er blevet udskiftet under en omfattende restauration af slottet i 1845-1851, er døren sandsynligvis Europas mest fotograferede dør. Den nuværende dør er lavet af bronze og har en latinsk indskrift af de 95 teser. 

Luther ønskede, at teserne ville åbne for en teologisk diskussion om kirkens nuværende praksis på flere områder, heriblandt aflad, pavens magt og gudstjenester på modersmålet i stedet for latin. Teserne og den efterfølgende diskussion førte i stedet til Luthers kætterdom, som han i 1520 afbrændte under et stadig velbesøgt egetræ i Wittenberg.

Under Luthers eksil i Wartburg overtog hans samarbejdspartner, Philipp Melanchton, udbredelsen af Luthers teologiske synspunkter. På markedspladsen foran renæssancerådhuset står to ret store statuer af reformatorerne.

Bydelen omkring markedspladsen har en del meget gamle huse, og her ligger sognekirken, St. Marienkirche, som ifølge kirken selv var her Luther oftest prædike. Man har stadig teksten til mere end 2000 prædikener holdt her mellem 1512 og 1546, det vil sige næsten en prædiken for hver helligdag i perioden.

Bykirken er oprindeligt toskibet fra 1280 og dens indre udsmykning er præget af byens maler, Lucas Cranach. Alterbilledet af Lucas Cranach fra 1539 er et væsentligt reformationsarbejde, som blandt andet indeholder billeder af Luther, der prædiker, mens han på den korsfæstede Jesus.

Legenden siger, at Johannes Bugenhagen, 1485-1558, indviede alteret den 24. april 1547. I billedet har Cranach indsat både Luther, Melanchton, sin søn og sig selv i forskellige roller. Bagsiden er også bemalet af Cranachs værksted, men det fandt man først ud af i 1883, da bagsiden blev fritlagt.

Prædikestolen, som Luther prædikede fra, kan i dag ses på Luthermuseet, Lutherhaus. Lutherhaus var det kloster, hvor Luther boede det meste af sin tid i Wittenberg - først som munk og siden som gift mand og far til seks børn.

Dette kloster er også stedet, hvor Luther havde sin berømte "Tårnoplevelse". Under en refleksion over Romerbrevet 1,16-17 gik betydningen af Guds retfærdighed op for Luther. Dette ændrede radikalt hans billede af Gud som en retfærdig og strengt dømmende Gud til en Gud som i Kristus giver mennesket alt ved sin nåde. Dette blev en skelsættende personlig oplevelse for Luther, og den prægede siden hans teologiske værker.

I dag er klosteret indrettet til et moderne museum for Luthers arbejde. Der er rum med personlige genstande og indretninger som på hans tid, og der er rum med forklaringer og en hel del skrifter vises

Ved det endelige brud med romerkirken og etableringen af den nye kirkeretning lagde Luther for alvor munkekutten på hylden og giftede sig med en tidligere nonne, Katharina von Bora og levede med sin familie i sit tidligere kloster. Deres bryllup fejres som en folkefest hvert år i Wittenberg den 8.-10. juni.

For nærmere turistinformation klik her.

For nærmere historisk information klik her.

For adgang til Luthers teologiske skrifter klik her.

Kilder: Wikipedia, Lutherdansk.dk og Wittenberg.de.