Hvad er Lutherrosen?

Lutherrosen er designet af Luther selv, og han brugte den blandt andet som seglmærke. Lutherrosen blev brugt af Luther i en turbulent tid, efter han havde påbegyndt Reformationen, som var et opgør med den katolske kirke og afladshandelen. Foto: Oddoai

Lutherrosen er et kendetegn for Luthers teologi. Men hvad betyder det sorte kors i hjertet, den hvide rose, det blå område og den gyldne ring? Få svar her

Hvis man i 1500-tallet modtog et brev fra Martin Luther, så var det højst sandsynligt forseglet med et aftryk af Lutherrosen. Luther designede selv rosen, der første gang optræder i et brev fra år 1517 stilet til hans ven, juristen Christoph von Scheurl.

Luther fik nemlig lavet en signetring med rosen, som han brugte som seglmærke og dermed som bevis på, at et brev rent faktisk kom fra ham. Rosen var for Luther "et kendetegn for hans teologi".

Lutherrosens elementer:

Du kan læse om Lutherrosen på Folkekirkens hjemmeside, og du kan læse mere om hvert enkelt elements betydning her:

Det sorte kors i hjertet
Korset i hjertet symboliserer, at troen på den korsfæstede Kristus gør mennesket saligt. Og at man bliver retfærdiggjort, når man tror af hjertet.

Den hvide rose
Korset og hjertet er placeret midt i en hvid rose. Rosen symboliserer at troen giver glæde, trøst og fred. Den hvide farve var ånders og engles farve, mente Luther.

Det blå felt
Rosen står midt i et blåt felt. Det blå symboliserer, at ånd og tro er begyndelsen på håbet om den himmelske glæde. Luther mente, at den himmelske glæde allerede var indtrådt i verden, men at den endnu ikke var synlig.

Den gyldne ring
Den gyldne ring er tegn på, at den himmelske glæde og salighed varer evigt. Og at glæde er langt mere kostbar end andre glæder og goder, ligesom guld er det ædleste og mest værdifulde metal.

I nogle versioner af rosen står der ”VIVIT” med hvide bogstaver i det blå felt. Det betyder ”han lever” på latin og refererer til, at Jesus lever.