Indføring

Video: For K.E. Løgstrup var kærligheden en del af tilværelsens indretning

Foto: Erik Jepsen/Ritzau Scanpix

K.E. Løgstrup mente, at etik og moral var noget sekundært. Det primære er den naturlige kærlighed, som tilværelsen er indrettet med, erfarede han. Derfor opfattede han etik og moral som en erstatning for kærligheden, når den udebliver

Vores moral er baseret på kærlighed.

Det mente teologen, K.E. Løgstrup, som opfattede etik og moral som noget sekundært i forhold til den grundlæggende kærlighed, der en del af tilværelsens indretning.

Han mente, at man kunne se i verden, at den er skabt af Gud. Det så han i kærligheden, der kommer til udtryk i det, han kaldte de suveræne livsytringer. De suveræne livsytringer kommer altid først. Eksempler på de suveræne livsytringer er tillid, barmhjertighed og åbenhed.

Han havde selv erfaret, at vi altid møder et nyt menneske med tillid. Og det er ikke noget, som mennesket selv finder på - det er indlejret i skabelsen, mente Løgstrup. Han var derfor overbevist om, at etikken udsprang af den naturlige kærlighed.

I denne nye video fortæller fire forskere om K.E. Løgstrups etik og om begreberne "suveræne livsytringer" og "interdependens".