Virkelighedens skaterpræst: Den gode relation til konfirmanderne skal ikke forceres

“Der er ikke noget værre, end hvis folk forcerer det med at være på bølgelængde. Men konfirmanderne ser mig jo nogle gange løbe på skate- eller longboard til og fra undervisningen, og når de spørger ind til det, svarer jeg, at det er mit transportmiddel," fortæller den unge præst Aske Emil Olsen. Foto: Mads Boel Bendix

I det seneste ”Herrens Veje”-afsnit kører August på skateboard for at imponere sine konfirmander. Virkelighedens skaterpræst er at finde på Møn, hvor han jævnligt skater til og fra sit arbejde

Det er en kold og grå efterårsdag på Møn. Foran mig står den store, hvide Fanefjord Kirke, der er omkring 700 år gammel og kendt for sine mange middelalderlige kalkmalerier, der fylder loftet i kirkerummet.

Kirkens præst Aske Emil Olsen har siden september 2016 været ene præst om Bogø og Fanefjord kirker. Og når han skal rundt, benytter han sig af et noget atypisk transportmiddel; et longboard, som er et længere og anderledes formet skateboard. En gang imellem kommer det almindelige skateboard dog også i brug.

Aske Emil Olsens talent for at køre på board deler han med den fiktive præst fra DR-serien ”Herrens Veje”, August, som i det seneste afsnit imponerer sine konfirmander ved at køre på skateboard og lave et hop – også kaldet en ”ollie” - foran dem.

Nok er longboardet Aske Emil Olsens uundværlige transportmiddel, men det betyder ikke, at han kun er kendt som “skaterpræsten”:

“Nogle gange kalder folk mig det, men det er mest mine venner, der siger det med et glimt i øjet. Men det er sådan, jeg kommer rundt normalt, også når jeg skal på arbejde. Der er ikke nogen cykelsti på vejen til Bogø Kirke, så der benytter jeg det ikke, men når jeg skal rundt til samtaler, og vejret i øvrigt tillader det, bruger jeg et af mine boards - også til begravelsessamtaler,” fortæller Aske Emil Olsen og fortsætter:

”Det gør mig glad at stå på skateboard, men præstekjolen er ikke rigtigt egnet til det, så det er mest ved særlige lejligheder, at jeg kører på longboard eller skateboard i tjenestedragten. Jeg gjorde det for eksempel, da hele Bogø sogn på grundlovsdag kørte rundt i et optog. Der gad jeg ikke at stå på en vogn, og min cykel blev stjålet for mange år siden. Det var oplagt at hoppe op på mit skateboard, selvom det var med præstekjolen på. Det var frygteligt varmt.”

Aske Emil Olsen har tidligere været i medierne med sit utraditionelle valg af transportmiddel. Hans konfirmander har spurgt nysgerrigt ind til, om det var ham, der var ”skaterpræsten”. Men det betyder ikke, at Aske Emil Olsen bruger det til at imponere dem, som August gør i ”Herrens Veje”:

“Der er ikke noget værre, end hvis folk forcerer det med at være på bølgelængde. Men konfirmanderne ser mig jo nogle gange løbe til og fra undervisningen, og når de spørger, svarer jeg, at det er mit transportmiddel, og at jeg bliver glad af det. Det er en oplagt måde at komme ind på, hvad der gør dem glade og snakke om det,” fortæller han.

Foran den hvidkalkede stenkirke er Aske Emil Olsen nu trukket i ornat, som er den officielle betegnelse for præstekjolen. Det er dog svært at lave tricks på et longboard, når man er iført en præstekjole, fremstammer skaterpræsten, da han ikke får lavet den ollie, som han havde håbet på at vise avisens læsere. Derudover er det meget dyrt, hvis man kommer til at ødelægge en præstekjole:

“Men skrædderne skal jo også have lidt at lave,” smiler han.

En præst i ornat på long- eller skateboard var i begyndelsen et uvant syn for egnens beboere, men folk har taget det meget pænt, fortæller Aske Emil Olsen. Det burde heller ikke komme som et chok, at præsten laver andet end at være præst, understreger han.

Derfor behøver han heller ikke at inkorporere sin interesse for at skate direkte i konfirmandundervisningen, da der er mange måder at tale til de unge på. Aske Emil Olsen berører nu et andet tema fra det nævnte afsnit af ”Herrens Veje,” hvor konfirmanden Karoline har brug for Augusts støtte i forbindelse med en abort.

For den fortrolige forbindelse mellem konfirmander og præst er nemlig fundamentet for god konfirmandundervisning, understreger Aske Emil Olsen:

“Det skal være et trygt undervisningsmiljø, hvor der er plads til spørgsmål, tvivl og leg. Det vigtigste er, at de får reflekteret over sig selv og deres tilværelse. Jeg tror, at den gode relation kommer naturligt, hvis de føler sig trygge og oplever, at de bliver lyttet til. At deres bekymringer og overvejelser bliver taget seriøst. Og så kan det godt være, at det hjælper, at de har set en, i deres øjne, gammel præst løbe rundt på et bræt med hjul. Det virker i hvert fald ikke så selvhøjtideligt, og så kan det være, at de tør komme til konfirmandundervisningen og være dem selv.”