Interview

Voxpop: Ser højskoleelever Højskolesangbogen som religiøs?

Kristendom.dk har spurgt tre højskoleelever, om deres holdning til religiøsitet i Højskolesangbogen. Foto: Privat

Hvad tænker eleverne på landets højskoler egentlig om den sangbog, de synger i til dagligt? Vi har spurgt tre elever fra forskellige højskoler om deres holdning til religiøsitet i Højskolesangbogen

Højskolesangbogen har på det seneste været genstand for stor opmærksomhed i det danske mediebillede.

Den nyeste tilføjelse til debatten blev leveret i et debatindlæg til dagbladet Information den 24. september af forstanderen på Krabbesholm Højskole, Kurt Finsten, som mener at Højskolesangbogen skal droppes, fordi den er for gammeldags og religiøs.

Men hvad mener landets højskolelever egentlig om Højskolesangbogen? Har de et forhold til den? Og hvad mener de om sangbogens indhold af religiøse sange?

Kristendom.dk har spurgt tre højskoleelever om hvad deres holdning til religion i Højskolesangbogen er.

Monica Natalia Ravn Kristensen

Hvilket forhold har du til Højskolesangbogen?
Den har altid været med i min hverdag. Jeg har gået på Steinerskolen, og der har vi sunget fra den. Jeg nyder at synge fra den, og jeg holder af mange af sangene. Jeg nyder, at de engelske sange, der er kommet i den, men jeg nyder også de gode gamle danske sange.

Hvilken rolle spiller Højskolesangbogen i dag?
Jeg tror den ældre generation, er mere med i samtalen, når man snakker om Højskolesangbogen. Den er selvfølgelig også vigtig på Højskolerne. Når man snakker om Højskolesangbogen med mennesker, som ikke har et forhold til den, kender de som regel nogle af sangene, men uden at vide, at de kommer fra Højskolesangbogen.

Jeg synes, den har en stor betydning for den danske kulturarv. Især på Højskolen er den rigtig vigtig, og har været med til at samle folk om noget.

Hvad, synes du, skal ændres i Højskolesangbogen?
Jeg kender ikke alle sangene endnu. Men der er ingen af dem, jeg kender, som er rigtig ærgerlige. Jeg synes det er positivt, at der er kommet flere internationale sange i den, men at den samtidig holder fast i de gode gamle danske sange.

Er Højskolesangbogen for religiøs, eller er den ikke religiøs nok?
Det kommer an på hvordan man fortolker sangene Højskolesangbogen. Nogle tekster kan man fortolke meget religiøst, og nogle gange kan man næsten ikke undgå det. Men alligevel synes jeg tit, at man kan vende det til noget personligt, og få sin egen fortolkning ud af det. Så jeg synes egentlig, at den er meget balanceret.

Andrea Auken Dyhr

Hvilket forhold har du til Højskolesangbogen?
Jeg er vokset op med højskolesangbogen. Den har altid været en stor del af min familie, så jeg kender mange af sangene godt.

Derudover har jeg gået på Sankt Annæ Gymnasium i folkeskolen og har i den forbindelse også sunget en del af sangene derfra. Det er sange, som kan bruges i alle mulige situationer. Højskolesangbogen står mit hjerte meget nær, fordi sangene i den er fulde af minder.

Hvilken rolle spiller Højskolesangbogen i dag?
Højskolesangbogen er i mine øjne meget vigtig i dag. Den er en vigtig del af Danmark og kan skabe helt særlige øjeblikke, når vi synger sammen. Det kan jeg også mærke her på højskolen. Der opstår noget helt specielt og rart ved morgensamlingerne, når vi synger.

Højskolesangbogen er også fuld af traditioner. Den er noget, vi kan dele med hinanden. Den kan også skabe forståelse for vores historie, og hvordan vores udvikling som land har været.

Hvad, synes du, skal ændres i Højskolesangbogen?
Højskolesangbogen indeholder en masse smukke sange om kærlighed, høst, årstider, højtider og meget mere. Jeg synes dog, der mangler mere moderne sange i den. Sange der har forståelse for det liv, vi lever i dag; travlhed, angst, stress, storbyen, klima, samvær og meget mere.

Det er faktisk et projekt, vi arbejder med på forfatterlinjen lige nu. Vi skriver mere moderne sange på gamle melodier, som Den Rytmiske Højskole herefter skal lave nye melodier til. Det er et super fedt koncept og en god måde at skabe nye idéer til kommende højskolesange.

Er Højskolesangbogen for religiøs, eller er den ikke religiøs nok?
Jeg synes ikke, at Højskolesangbogen er for religiøs. Jeg er selv kristen og synes derfor også, at det er en vigtig del af vores historie. Tænk bare på Grundtvig for eksempel. Jeg synes dog heller ikke, der bør være mere religion i Højskolesangbogen.

Der skal være plads til alt muligt forskelligt, fordi den skal afspejle os mennesker, som er forskellige. Derfor synes jeg også, at der skal være plads til andre religioner i Højskolesangbogen.

Johanna Vævest Hansen

Hvilket forhold har du til Højskolesangbogen?
Højskolesangbogen en samling af den danske sangskat, som jeg har lært i brudstykker igennem hele mit liv. Desværre synes jeg slet ikke, at vi bruger den nok. Jeg ville ønske, at jeg selv kunne flere sange fra den, også fordi Højskolesangbogen i min bog er dansk kultur og historie i første klasse.

Heldigvis, på grund af nogle sangglade lærer i min første skoletid og en masse DR Pigekor, kan jeg da et par stykker efterhånden.

Hvilken rolle spiller Højskolesangbogen i dag?
I dag tror jeg ikke Højskolesangbogen spiller en så stor rolle. En gang imellem synger vi fra den til foredrag på min højskole, men vi synger generelt ikke så meget fra den i samfundet, synes jeg.

Når vi endelig gør det, er det altid enten dem, vi kender allerbedst eller de nye pop-sange, som mangler den malende lyrik og smukke melodi. Jeg synes dog, at sangglæden og interessen for den del af vores kultur så småt er begyndt at vende tilbage.

Hvad, synes du, skal ændres i Højskolesangbogen?
Hvis der skal ændres noget, skal det måske være tilføjelsen nogle af de nyere sange, som også er blevet en del af vores sangskat, samtidig med at holde ved alle de gamle sange og salmer, der allerede er der. Det ville måske skabe mere tilgængelighed i forhold til at folk lærer sangene og hører dem.

Derudover synes jeg, vi skal passe på med, at blande politisk korrekthed ind i den historiske musik, for det er en del af vores samfunds historie og kultur, at vi engang tænkte og så på verden anderledes end, vi gør i dag.

Er Højskolesangbogen for religiøs, eller er den ikke religiøs nok?
Jeg tror Højskolesangbogen er tilpas religiøs. Selvfølgelig skal der være salmer, for vi lever i et kristent land, hvor vores værdier og regler bygger på Bibelen. Engang var det almindeligt at gå i kirke og synge salmer. Højskole er jo også i teorien et kristent koncept, så salmerne er vigtige for, at vi husker hvad højskolens grundnerve er.

Højskolen er dog også folkelig, og derfor er der også sange i, som er folkelige og ikke har noget med kirken at gøre. Jeg tror ikke, mange tænker, at ”I østen stiger solen op” eller ”Nu falmer skoven trindt om land” er kristne salmer. Det er sange vi alle synger og er glade for. Jeg synes, der er en fin fordeling af det religiøse, nationale, folkelige sange, der sammen afspejler vores land igennem musikken.

Andrea Auken Dyhr er 19 år, og går på forfatterlinjen på Vallekilde Højskole Foto: Privat
Monica Natalia Ravn Kristensen er 20 år går og går på teaterlinjen på Musik og Teaterhøjskolen i Toftlund Foto: Thomas Trier
Johanna Vævest Hansen er elev på Luthers Missions Højskole Foto: Privat