Interview

Julia Sofia om sin konfirmation: Jeg er glad for kirkens og troens fællesskab

Julia Sofia er Youtuber og arbejder til daglig med at lave videoer for sine 188.000 abonnenter. Da hun blev konfirmeret, delte hun sine tanker om den store begivenhed med de mange følgere. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Julia Sofia, som har over 180.000 følgere på sin Youtube-kanal, blev konfirmeret i 2013. Hun fejrede sin bekræftelse af dåben og den kristne tro med en temafest, hvor dans og musik var i højsædet

Hvad husker du tydeligst fra din konfirmation?

Jeg husker tydeligt forberedelserne op til konfirmationsdagen. Jeg var virkelig spændt og glædede mig rigtig meget. Der hvor jeg kommer fra, bliver man konfirmeret i 8. Klasse. Flere af mine veninder fra andre byer var dog blevet konfirmeret i 7. klasse, så jeg følte at jeg havde gået et helt år og ventet på, at det blev min tur. Fra selve konfirmationsdagen husker jeg tydeligst min fars tale. Den tænker jeg i dag stadig ofte tilbage på. Generelt husker jeg bare tilbage på min konfirmation som en rigtig dejlig dag, hvor hele familien var samlet.

Kan du prøve at beskrive din konfirmationsfest?

Jeg ville gerne have et filmtema til festen. Jeg kan ikke helt huske, hvor godt jeg lykkedes med temaet, men bordkortene var lavet ligesom Walk of Fame-Hollywoodstjerner, og der var popcorn på bordene og andre små detaljer, der hørte til filmtemaet. Vi holdt festen i kantinen på den privatskole, min mor ejer. Vi hyggede os rigtig meget til festen. Vi spiste indtil langt ud på aftenen, og der var mange gode indslag og taler. Jeg har mange unge grandfætre og kusiner, så der var gang i festen, og vi dansede til den lyse morgen.

Hvilke gaver fik du?

Jeg fik penge. Det havde jeg, ligesom de fleste andre konfirmander, ønsket mig. De penge brugte jeg blandt andet på at købe et kamera, så jeg kunne begynde på at lave mine YouTube-videoer. Af mine bedsteforældre fik jeg en computer, som jeg også havde ønsket mig til at kunne lave YouTube. Af min farmor og farfar fik jeg en guitar.

Selvom jeg fik nogle rigtig gode gaver, var det rigtig vigtigt for mig, at konfirmationen ikke kun skulle gå op i fest og store gaver. Jeg er vokset op i en kristen familie, og derfor fyldte grundidéen bag konfirmationen også hele tiden mere for mig, end festen og gaverne. Jeg er rigtig glad for, at mine forældre i sin tid valgte at få mig døbt, men jeg kan også godt lide idéen om, at man til konfirmationen selv træffer en beslutning om aktivt at være en del af kirken og troen.

Hvad spiste I?

Vi havde en kok ude til at lave mad til festen. Han havde et tema for maden, som var dansk sommermad. Jeg kan ikke præcist huske, hvad vi spiste, men vi fik i hvert fald nogle rigtig gode kartofler og noget laks. Vi fik is med karamelsovs til dessert. Det er nemlig en af mine favoritting i verden.

Kan du huske den tale, du holdt – eller nogen andres tale til dig?

Jeg holdt ikke en traditionel tale til min konfirmation. Inden min konfirmation havde jeg skrevet et brev til mine forældre, hvor jeg takkede dem for alt det, de havde hjulpet mig med op til min konfirmation, og at jeg elsker dem. Til festen holdt jeg en kort tale, hvor jeg takkede gæsterne for, at de var kommet. Jeg optrådte også med en sang sammen med min søster, lillebror og veninde. Det var nærmest en lille musical, vi lavede, hvor jeg spillede på guitar. Til sidst sang jeg min ultimative yndlingssang af Jason Wade, ”You belong to me” sammen med min søster.

Min fars tale husker jeg som sagt som noget af det bedste ved dagen. Jeg ved ikke hvad det er, min far kan, men han er sådan en der kan få alle i rummet til at lytte. Den tale han holdt til min konfirmation var lavet som om, at han havde indsamlet forskellige telegrammer fra firmaer og organisationer, der gerne ville ønske mig tillykke med konfirmationen. Der var blandt andet et telegram fra De Forenede Nullermænd, Steven Spielberg og Coca Cola Zero. Han kom vidt omkring, og alle de her fiktive telegrammer fortalte en historie om mig, og de ting jeg godt kan lide. For eksempel at jeg roder og støver, ser mange film, og at jeg elsker Coca Cola Zero. Det sidste telegram var fra mine forældre, og det var så sødt. Selvom talen var sjov, gik den også lige i hjertet.

Hvad lavede I på blå mandag?

På blå mandag startede vi med at spise morgenmad hos en af mine veninder fra klassen. Jeg har lidt svært ved at huske, hvad vi ellers lavede, men jeg er ret sikker på, at vi var ude i Kongelunden (en skov på Amager, red.), hvor vi red på en rodeotyr. Om aftenen var vi hjemme hos mig og spise aftensmad. Bagefter var vi en stor gruppe af venner, der tog op og mødtes med min parallelklasse på et grønt areal, der er i min hjemby. Her spillede vi fodbold og hørte musik, og der var nogen, der prøvede at drikke deres første øl.

Hør Julia Sofia fortælle om sin konfirmation i 2013